Rozpočet na 1 kalendář:
350 g medu,
1/4 lžičky soli,
200 g moučkového cukru,
850 g hladké mouky,
1 1/2 prášku do pečiva,
1 lžička skořice,
1/2 lžičky tlučeného hřebíčku,
1/4 lžičky kardamomu,
2 vejce + 3 bílky,
500 + 80 g moučkového cukru,
100 g syrové marcipánové hmoty,
barvy,
cukrové a čokoládové ozdobné perličky
Pečení: 20 minut
El. trouba: 175 °C
Plyn: stupeň 4-5
Příprava:
Med, cukr a sůl za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Mouku, prášek do pečiva a koření promíchejte, přidejte vlahou medovou hmotu, 2 vejce a vypracujte hladké, nelepivé a pružné těsto.
Na troše mouky těsto vyválejte do potřebného tvaru, přeneste na vymaštěný plech, povrch popíchejte vidličkou a perník upečte. Upečenou placku položte na rovnou plochu. Podle obrázku vyryjte pole pro data.
Polevu umíchejte z 500 g práškového cukru a bílků. Polovinu obarvěte žlutě, 2 lžíce červeně a 2 zeleně. Do marcipánu zapracujte 80 g práškového cukru. Hmotu rozdělte na 3 díly a obarvěte žlutě, červeně a růžově. Vyválejte, šablonou vyřízněte jednotlivé části figurky Santa Clause.
Kousek pergamenu stočte do kornoutků, naplňte je polevami a nastříkejte čísla dnů. Neděle můžete zvýraznit červeně. Pole orámujte bíle a žlutě.
Ozdobné perličky drží jen ve vlhké hmotě, proto marcipán potřete bílkém. Části figurky přilepte polevou. Polevou utvořte jedličkou, sníh, vousy a botičky.
TIP:
Glazuru a ozdobu obarvěte potravinářskými nebo přírodními barvivy. Žlutou pomocí kurkumy nebo žloutku, červenou šťávou z červeného rybízu a zelenou šťávou ze špenátového pyré.
Krásný advent