Co budeme potřebovat?
tatarský biftek:
- 450 g plátků ze pstruha
- 3 šalotky
- 3 rajčata
- sůl, pepř
- 1-2 lžíce citrónové šťávy
bramborová placka a krém:
- 3 brambory
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- svazek pažitky
- 100 g zakysané smetany
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 80 g salátových listů
Jak na to?
Plátky pstruha omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotky oloupeme a nadrobno nasekáme. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na drobné kostičky.
Všechny přísady smícháme, osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou. Poté dáme chladit.
Brambory oloupeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Rozehřejeme vždy trochu směsi obou olejů. Bramborovou hmotu rozdělíme na šest dílů, z každého dozlatova usmažíme placku. Po vyjmutí každou placku dáme na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl přebytečný tuk.
Pažitku opláchneme a nadrobno nasekáme. Trochu odložíme stranou na ozdobení, zbytek smícháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou.
Salátové listy rozdělíme na šest talířů. Na ně upravíme bramborovou placku a tatarský biftek. Dozdobíme kopečkem ochucené zakysané smetany a zlehka posypeme pažitkou.
Dobrou chuť.