Plněná husa s knedlíkem

Napsal krab.cz (») 7. 1., přečteno: 502×
smile Plněná husa s knedlíkem smile

/obrazky/Lenka.bloger.cz/plnena-husa.jpg

Co budeme potřebovat?
husa:

  • 1 husa asi 4-5kg
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 cibule
  • 3 kyselá jablka
  • 150 g vypeckovaných sušených švestek
  • po 2 lžících nasekaného libečku a petrželky

knedlíky:
  • 42 g droždí
  • 9 lžic vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 400 g hladké mouky
  • sůl, pepř
  • špetka strouhaného muškátového oříšku

Jak na to?
Nejprve si dáme předehřát troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Husu omyjeme a osušíme. Odřízneme krk a vrstvy tuku. Zevnitř i zevně vetřeme sůl, pepř a majoránku.

Cibuli a jablka oloupeme, vykrojíme jádřince. Obojí nahrubo pokrájíme a smícháme se švestkami, libečkem a petrželkou. Směsí naplníme husu a sešijeme. Křídla a stehna pevně svážeme.

Husu položíme hrudí dolů na pekáč a zalijeme 250 ml vody. Přikryjeme a dáme do trouby. V průběhu pečení občas píchneme vidličkou mezi prsa a stehno, aby se uvolnil tuk. Asi po hodině obrátíme. Během dalšího pečení (asi 1 a 1/2 až 2 hodiny) husu průběžně přeléváme tukem. Na posledních 30 minut odkryjeme.

Během pečení si připravíme knedlíky. Droždí smícháme s mlékem a cukrem a necháme vzejít kvásek. Smícháme vejce, sůl, mouku, pepř a muškát, přidáme kvásek a mícháme tak dlouho, až je těsto hladké. Necháme asi 45 min. kynout.

Těsto rozdělíme na poloviny a utvoříme dva válečky, které zabalíme do fólií vymazaných máslem a asi 30 minut vaříme v osolené vodě.

Upečenou husu vyjmeme z trouby, sebereme tuk a šťávu ještě povaříme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Knedlíky vyjmeme z vody, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Servírujeme s porcemi husy, můžeme přidat červené zelí.

Dobrou chuť. smile

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a dvě