Co budeme potřebovat?
husa:
- 1 husa asi 4-5kg
- sůl, pepř
- 1 lžíce majoránky
- 2 cibule
- 3 kyselá jablka
- 150 g vypeckovaných sušených švestek
- po 2 lžících nasekaného libečku a petrželky
knedlíky:
- 42 g droždí
- 9 lžic vlažného mléka
- 1 lžíce cukru
- 400 g hladké mouky
- sůl, pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Jak na to?
Nejprve si dáme předehřát troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Husu omyjeme a osušíme. Odřízneme krk a vrstvy tuku. Zevnitř i zevně vetřeme sůl, pepř a majoránku.
Cibuli a jablka oloupeme, vykrojíme jádřince. Obojí nahrubo pokrájíme a smícháme se švestkami, libečkem a petrželkou. Směsí naplníme husu a sešijeme. Křídla a stehna pevně svážeme.
Husu položíme hrudí dolů na pekáč a zalijeme 250 ml vody. Přikryjeme a dáme do trouby. V průběhu pečení občas píchneme vidličkou mezi prsa a stehno, aby se uvolnil tuk. Asi po hodině obrátíme. Během dalšího pečení (asi 1 a 1/2 až 2 hodiny) husu průběžně přeléváme tukem. Na posledních 30 minut odkryjeme.
Během pečení si připravíme knedlíky. Droždí smícháme s mlékem a cukrem a necháme vzejít kvásek. Smícháme vejce, sůl, mouku, pepř a muškát, přidáme kvásek a mícháme tak dlouho, až je těsto hladké. Necháme asi 45 min. kynout.
Těsto rozdělíme na poloviny a utvoříme dva válečky, které zabalíme do fólií vymazaných máslem a asi 30 minut vaříme v osolené vodě.
Upečenou husu vyjmeme z trouby, sebereme tuk a šťávu ještě povaříme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.
Knedlíky vyjmeme z vody, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Servírujeme s porcemi husy, můžeme přidat červené zelí.
Dobrou chuť.