Rozpočet pro 4 osoby:
200 g uzeného halibuta,
2 vejce natvrdo,
4 listy hlávkového salátu,
3 lžíce citronové šťávy,
2 lžíce vody,
sůl a pepř,
2 lžíce oleje,
125 g žampionů,
2 malá rajčata,
200 g chřestu z konzervy,
trochu pažitky
Vaření vajec: 10 minut
Příprava: 20 minut
Příprava talíře:
Z ryby stáhněte kůži, vykostěte ji a nakrájejte na malé kousky. Vejce oloupejte a nakrájejte na plátky. Rajčata omyjte a pokrájejte.
Zálivku (marinádu) připravte z citronové šťávy, do které postupně vmíchejte vodu, sůl, pepř a olej. Sterilované žampiony nechte okapat a pokrájejte na tenké plátky. Máte-li čerstvé žampiony, očistěte je, nakrájejte na plátky a krátce orestujte.
Na talíře rozložte listy hlávkového salátu, na ně rozdělte kousky ryby, žampiony, rajčata, která osolte a opepřete, dále okapaný chřest a vše zalijte marinádou. Uvařená vejce upravte až na konec, marináda by je rozmočila. Vše posypte pažitkou.
Vhodná příloha:
Křupavý bílý chléb nebo toast, máslo nebo pomazánkové máslo podle chuti. K jídlu můžete nabídnout sklenici bílého vína.
TIP:
Uzeného halibuta můžete nahradit tuňákem z konzervy, pokud mu dáváte přednost.
Obložené talíře mohou mít desítky proměn. Jejich základem je vždy především sezónní zelenina doplněná v tomto receptu uzenou rybou. Přednost jim dávají příznivci lehkých večeří vhodných nejen pro letní dny.
Dobrou chuť