Co budeme potřebovat?
Na těsto:
- 6 vajec
- 100 g mandlí
- 250 g hořké čokolády
- 70 g másla
- 140 g cukru
- 2 lžíce rumu
- 50 g ovesných vloček
- 2 lžíce mouky
- 1 prášek do pečiva
Na náplň a zdobení:
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 lžičku másla
- 100 g hořké čokolády
- 1/2 l šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 12 plátků čokolády
- kakao
Jak na to?
Mandle spaříme a oloupeme. Jádra umeleme nebo drobně nasekáme. Čokoládu nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Máslo utřeme s cukrem a žloutky, které přidáváme postupně. Pak zapracujeme vločky, nastrouhanou čokoládu, mandle a rum. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme. Poté do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků.
Troubu předehřejeme na 220°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a povrch uhladíme. Pečeme asi 40 minut. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.
Vnitřek korpusu vydlabeme tak, že nám zůstane jen asi 1 cm vysoké dno a 3 cm široké okraje. Vydlabanou dortovou hmotu jemně rozdrobíme, pokapeme rumem a necháme vsáknout.
Ovesné vločky nejprve za stálého míchání na másle dozlatova opražíme, pak rozemeleme. Čokoládu najemno nastrouháme. Šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha. Asi 2/3 hmoty smícháme s opraženými vločkami, čokoládou, dortovou drobenkou a rumem. Touto směsí naplníme vnitřek dortového korpusu a povrch uhladíme do mírně vyklenuté koule.
Zbytkem šlehačky naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou a na okraj dortu nastříkáme ozdobné pusinky a směrem ke středu pásky. Ozdobíme plátky čokolády. Celý povrch posypeme kakaem.
Dobrou chuť.