Rozpočet pro 6 osob:
100 g cukru,
1/2 l mléka,
1 tyčinka vanilky,
špetka soli,
35 g škrobu,
1/4 l smetany,
2 lžíce sekaných pistácií
Příprava: 25 minut
Chlazení: 30 minut
Vaření: několik minut při mírné teplotě
Příprava:
Cukr za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí a nezíská zlatavou až hnědou barvu. Pak opatrně přilijte 4 lžíce vody, skoro všechno mléko, sůl a dřeň vydlabanou z vanilky.
Škrob a zbylé mléko rozkvedlejte, vmíchejte do vroucího karamelového mléka a nechte několikrát přejít varem.
Krém zchlaďte ve studené vodní lázni, občas jej promíchejte.
Ušlehejte tuhou šlehačku. 3/4 množství vmíchejte do studeného krému. Naplňte misky, povrch ozdobte šlehačkou. Krátkou dobu chlaďte, posypte pistáciemi.
OBMĚNA:
Ohnivzdorné formičky vylijte karamelem. 60 g cukru a 4 vejce ušlehejte do pěny, po trochách vmíchejte 1/2 l vroucího mléka.
Směs nalijte do formiček, které zpola přikryté vložte do horké vodní lázně. Vařte tak dlouho, dokud krém nezhoustne. Před podáváním vyklopte a ozdobte šlehačkou.
INFORMACE:
Karamel je světle nebo až tmavěhnědá sklovitá hmota, kterou získáte zahřátím cukru na teplotu nad 200 stupňů C. Cukr po přepálení získá velice zvláštní, pro karamel charakteristickou chuť.
Dobrou chuť