Rozpočet pro 4 osoby:
3 listy bílé želatiny,
3 listy červené želatiny,
1/2 l podmáslí,
100 g cukru,
1 vanilkový cukr,
trochu citronové šťávy
Vanilkový krém:
1 vejce,
50 g cukru,
1 vanilkový cukr,
1 lžička škrobu,
1/4 l mléka
Příprava:
Želatinu vložte do studené vody. Podmáslí, cukr a vanilkový cukr šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Ochuťte citronovou šťávou.
Nevymačkanou želatinu rozpusťte za stálého míchání, potom vmíchejte nejprve trochu, pak i zbytek podmáslí. Formičky vypláchněte studenou vodou, želé naplňte a chlaďte, dokud neztuhne.
Krém utřete z vejce, cukru a vanilkového cukru do jemné pěny, přidejte škrob. Mléko uveďte do varu, vmíchejte krém, nechte přejít varem. Přikryté chlaďte. Proces urychlíte ve studené vodní lázni za občasného zamíchání. Před podáváním rozšlehejte.
TIP:
Vmícháte-li rozpuštěnou želatinu do studené tekutiny, vzniknou snadno hrudky. Proto vždy postupujte obráceně a vmíchávejte studenou tekutinu po troškách do želatiny, která při tomto postupu rychleji zhoustne.
Vhodná příloha:
Oslazená šlehačka a pražené lístky mandlí na ozdobu.
Obměna:
Do zhoustlého želé vmíchejte sníh z 1 bílku. Do vanilkového krému pak dejte pouze žloutek.
Želé dezert jezte vždy čerstvý.
Dobrou chuť