Co budeme potřebovat?
Na sekanou:
- 750 g kapusty
- 1 balíček listového těsta
- 1 rohlík
- 1 cibule
- 50 g slaniny
- 500 g mletého masa
- 2 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř, tymián
- 2 žloutky
Na omáčku:
- 2 žloutky
- 3 lžíce bílého vína
- 100 g rozpuštěného másla
- sůl, pepř
- citrónová šťáva
Jak na to?
Kapustu omyjeme, očistíme, rozebereme na listy. Krátce blanšírujeme ve slané vodě. Prudce zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat. Velké listy rovnoměrně skládáme přes sebe do obdélníku asi 40 x 50 cm, malé listy nadrobno nasekáme.
Listové těsto na pomoučeném válu vyválíme na plát asi 30 x 40 cm.
Housku namočíme do vody nebo mléka, vyždímáme, rozdrobíme. Oloupanou cibuli nasekáme, slaninu nakrájíme na kostičky a necháme rozpustit. Přidáme cibulku a nasekanou kapustu. Troubu předehřejeme na 180°C.
Smícháme mleté maso s namočeným rohlíkem a směsí na pánvi. Přidáme vejce a zakysanou smetanu. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Tuto hmotu rovnoměrně rozetřeme na kapustové listy, zavineme z uzší strany a přendáme na listové těsto. Zavineme a okraje pevně přitiskneme, aby nádivka nevytekla. Závin potřeme žloutkem a pečeme asi 45 min.
Žloutky a víno ušleháme ve vodní lázni do pěny. Pomalu, za neustálého šlehání, přiléváme rozpuštěné máslo. Vzniklou hustou omáčku dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Dobrou chuť.