Pro hlavní jídla vybíráme makarony a špagety, nudličky a kolínka, hladké a zvlněné, kroucené a pletené nudle.
Zelené nudle obsahují špenát, červené rajský protlak. K dostání jsou i cannelloni k plnění, široké nudle na lazaně, plněné tortellini a jiné speciality z Itálie, kde se těstoviny s velkou oblibou konzumují již více než 100 let.
Do polévky se hodí vlastové nudle a kolínka, hezké široké nudle a hvězdičky, jakož i veselá písmenka a mušličky. Nudle do polévky nesmí při vaření uvolňovat látky, které by polévku zkazily. Tyto drobné těstoviny mají krátkou dobu varu.
Nejlepší těstoviny se vyrábějí z pšeničné mouky. Uvařené jsou obzvlášť konzistentní. Velmi zdravé jsou těstoviny z celozrnné mouky, které jsou velice syté.
Dostanete je hlavně v obchodech zdravé výživy. Množství použitých vajec hraje sice roli, pokud jde o chuť a pevnost, jinak je tomu ale s vlivem na naše zdraví.
Vajec je v naší stravě obsaženo již beztak víc než dost. Kromě toho jsou těstoviny obohaceny vitaminy skupiny B, potřebné pro zdravý vývoj organismu.
Těstoviny jsou praktické z mnoha důvodů:
- vaří se jen 10 minut
- jsou, pokud jde o chuť, neutrální - vše se k nim hodí
- s omáčkou nebo jako pasta jsou těstoviny vždy vítaným hlavním jídlem
- můžete je mít stále doma, protože na suchém a vzdušném místě zůstanou čerstvé rok i déle.
Rozpočet pro 1 osobu:
100 g jako hlavní jídlo, 50 g jako příloha a rovněž 50 g na každý litr polévky.
A nezapomeňte: Těstoviny se vkládají vždy do vroucí vody.