K sušení používáme výhradně čerstvé, vyzrálé, kvalitní a mechanicky nepoškozené suroviny. Usušené ovoce si zachová třetinu až dvanáctinu své hmotnosti. Při teplotě 50 až 55°C získáme z 10 kg jablek přibližně 1,5 až 2 kg křížal.
Zásady úspěšného sušení:
- suroviny omyjeme, necháme okapat, a je-li třeba oloupeme je
- drobné ovoce a zeleninu sušíme vcelku, ostatní nakrájíme na plátky či hranolky silné asi 5 mm, můžeme nakrájet i na čtvrtinky nebo osminky
- při sušení musíme dbát na odvětrávání vlhkosti, sušíme-li v troubě, necháváme ji stále pootevřenou
- teploty sušení se podle druhu surovin pohybují od 30°C do 60°C
- jsou-li plody správně usušené, musejí být při zmáčknutí prsty pružné, ale nesmí z nich vytékat šťáva
- při sušení klademe potraviny na síta jen v jedné vrstvě
Sušička či trouba?
K sušení se hodí elektrická sušička s elektronickou regulací teploty. Použít však můžeme i obyčejnou elektrickou nebo plynovou, popřípadě horkovzdušnou troubu, kterou necháme během sušení mírně pootevřenou, aby pára mohla vycházet ven. Dobře nám poslouží i prodyšné pláty, na nichž budeme ovoce, bylinky či houby sušit v závětří na slunci.
Při dobrém postupu bude výsledek stejný u jakéhokoli způsobu.
V elektrické sušičce se dají sušit jablka, banány, hrušky, švestky, meruňky, houby, šípky, mrkev, cibule, celer, bylinky atd. Její výhodou je snadná regulace teploty a tím možnost kvalitního usušení, zachování maximálního množství cenných látek, chuti i vzhledu. Při větším množství ovoce nebo hub je to nejrychlejší způsob jak je usušit.
V troubě je nejvhodnější sušení na lískách s drátěným pletivem, méně vhodné je sušení na plechu, protože mezi ovocem nemůže proudit vzduch a plody se snadno přilepují.
Na sluníčku je nejlacinější způsob sušení, ale má i své nevýhody - ovoce totiž ztrácí původní barvu. Tento způsob konzervace můžeme provádět jen při horkém a suchém počasí, na noc musíme ovoce nebo zeleninu ukládat do suché místnosti, aby nezvlhly.
Dobré rady na závěr:
Jablka, hrušky či banány ponoříme před sušením na 5 minut do vody s citronem (na 1 litr 3 citrony), aby nezhnědly.
Fazolky, mrkev, kedlubny, květák, kukuřici, cibuli a listovou zeleninu je třeba před sušením namočit na 2 až 3 minuty do vroucí vody a poté zchladit ve studené vodě.