Sušení ovoce

Napsal krab.cz (») 9. 12., přečteno: 12116×
Při sušení se v ovoci, zelenině, houbách i bylinkách zachová nejvíce vitamínů, minerálů a bílkovin. Jde o nejstarší osvědčenou metodu uchování potravin.

/obrazky/Lenka.bloger.cz/suseni-ovoce.jpg

K sušení používáme výhradně čerstvé, vyzrálé, kvalitní a mechanicky nepoškozené suroviny. Usušené ovoce si zachová třetinu až dvanáctinu své hmotnosti. Při teplotě 50 až 55°C získáme z 10 kg jablek přibližně 1,5 až 2 kg křížal.

Zásady úspěšného sušení:

  • suroviny omyjeme, necháme okapat, a je-li třeba oloupeme je
  • drobné ovoce a zeleninu sušíme vcelku, ostatní nakrájíme na plátky či hranolky silné asi 5 mm, můžeme nakrájet i na čtvrtinky nebo osminky
  • při sušení musíme dbát na odvětrávání vlhkosti, sušíme-li v troubě, necháváme ji stále pootevřenou
  • teploty sušení se podle druhu surovin pohybují od 30°C do 60°C
  • jsou-li plody správně usušené, musejí být při zmáčknutí prsty pružné, ale nesmí z nich vytékat šťáva
  • při sušení klademe potraviny na síta jen v jedné vrstvě

Sušička či trouba?

K sušení se hodí elektrická sušička s elektronickou regulací teploty. Použít však můžeme i obyčejnou elektrickou nebo plynovou, popřípadě horkovzdušnou troubu, kterou necháme během sušení mírně pootevřenou, aby pára mohla vycházet ven. Dobře nám poslouží i prodyšné pláty, na nichž budeme ovoce, bylinky či houby sušit v závětří na slunci.
Při dobrém postupu bude výsledek stejný u jakéhokoli způsobu.

V elektrické sušičce se dají sušit jablka, banány, hrušky, švestky, meruňky, houby, šípky, mrkev, cibule, celer, bylinky atd. Její výhodou je snadná regulace teploty a tím možnost kvalitního usušení, zachování maximálního množství cenných látek, chuti i vzhledu. Při větším množství ovoce nebo hub je to nejrychlejší způsob jak je usušit.

V troubě je nejvhodnější sušení na lískách s drátěným pletivem, méně vhodné je sušení na plechu, protože mezi ovocem nemůže proudit vzduch a plody se snadno přilepují.

Na sluníčku je nejlacinější způsob sušení, ale má i své nevýhody - ovoce totiž ztrácí původní barvu. Tento způsob konzervace můžeme provádět jen při horkém a suchém počasí, na noc musíme ovoce nebo zeleninu ukládat do suché místnosti, aby nezvlhly.

Dobré rady na závěr:
Jablka, hrušky či banány ponoříme před sušením na 5 minut do vody s citronem (na 1 litr 3 citrony), aby nezhnědly.

Fazolky, mrkev, kedlubny, květák, kukuřici, cibuli a listovou zeleninu je třeba před sušením namočit na 2 až 3 minuty do vroucí vody a poté zchladit ve studené vodě.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a šest