Rozpočet na 24 kousků:
1/8 l + 4 lžíce vlahého mléka,
30 g kvasnic,
1 lžíce cukru,
500 g hladké mouky,
špetka soli,
120 g měkkého másla,
2 vejce a 1 žloutek,
150 g rozinek (korintky),
50 g oranžátu (citronátu)
Příprava: 20 + 10 minut
Kynutí: 3 x 15 minut
Pečení: 15 až 20 minut při 200 °C
Příprava:
V mléce rozdrobte kvasnice, přidejte cukr a trochu mouky. Vymíchejte řidší těstíčko a kvásek nechte vykynout.
Do zadělávací mísy vsypte zbylou mouku, přidejte sůl, máslo a 2 vejce. Přilijte kvásek a hnětačem vypracujte těsto tak, aby se odlepovalo od mísy. Nechte je nejméně jednou vykynout.
Do těsta dobře zapracujte korintky a oranžát, rukama utvořte váleček a nakrájejte 24 kousků. Položte je na vymaštěný plech a nechte vykynout na dvojnásobek.
Žloutek rozkvedlejte s trochou vody a soli, bochánky potřete. Vložte do horké trouby a upečte.
Vhodná příloha:
Ušlehané máslo, mírně přisolené. Můžete přimíchat trochu tvarohu nebo smetany. Marmeláda nebo džem, silný čaj.
Ochucení:
Těsto můžete okořenit. Hodí se kardamom, citronová kůra, rum, anýz nebo skořice.
TIP:
S přípravou těsta začněte hned po snídani. Úspěch závisí mimo jiné na dokonalém vykynutí, v jehož průběhu těsto občas zamíchejte. Utvořte bochánky, po vykynutí je upečte a ještě teplé podávejte.
Dobrou chuť