Co budeme potřebovat?
- 250 g žampionů
- svazek lahůdkové cibulky
- 300 g šunky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 500 g expresní předvařené rýže
- 100 ml zeleninového vývaru
- 100 ml suchého bílého vína
- 150 g zakysané krémové smetany
- sůl, pepř
- 50 g parmazánu
- 2-3 snítky majoránky
Jak na to?
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Lahůdkové cibulky očistíme, omyjeme a šikmo nakrájíme na kolečka. Šunku nakrájíme na nudličky nebo na kostičky.
Rozehřejeme slunečnicový olej a opečeme na něm pokrájenou šunku, žampiony a lahůdkové cibulky. Přidáme expresní rýži a za častého míchání opékáme společně zhruba 3 minuty. Přilijeme zeleninový vývar a bílé víno, přivedeme k varu a krátce povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme.
Nastrouháme parmazán a rizoto jím posypeme. Snítky majoránky opereme, osušíme a otrháme lístky. Rizoto rozdělíme na talíře, posypeme lístky majoránky a ihned podáváme.
TIP
Vaříme-li pro děti nebo nechcete použít víno, nahradíme jej zeleninovým vývarem.
Dobrou chuť.