Co budeme potřebovat?
- 2 kg špekáčků
- 1 kg malých cibulek
- sklenice naložených okurek
- kelímek plnotučné hořčice
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 - 1 lžička ostré papriky nebo chilli
- 1/2 lžičky soli
- 4 kapie
- sklenička kysaného zelí (3 dcl)
Nálev:
- 1/2 l octa
- 3 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- po 1/2 lžičce celého pepře a nového koření
- nálev ze sklenice okurek
- trochu chilli omáčky nebo pár kapek tabaska
- 1 a 1/4 l vody na doplnění abychom získali 2 l nálevu
Jak na to?
Špekáčky oloupeme a prožízneme třemi mělkými zářezy. Okurky si nakrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a nařežeme na kolečka.
Hořčici smícháme s pepřem, ostrou paprikou a solí. Zářezy směsí potřeme, naplníme okurkama a cibulí. Takto připravené špekáčky naskládáme do větší nádoby nebo sklenice. Prokládáme cibulí, paprikou a zelím, můžeme přidat i feferonky.
Pak si připravíme nálev. Smícháme uvedené suroviny a nálev krátce povaříme. Ještě teplým nálevem zalijeme připravenou naloženou sklenici tak, aby špekáčky byly potopené.
Sklenici dáme do vodní lázně a zahřejeme skoro k varu. Vyjmeme a uzavřeme víčkem nebo celofánem. Necháme 14 dní v chladu uležet.
A pak už zbývá jen popřát dobrou chuť. A nezapomeňte koupit dostatek .