Rozpočet pro 4 osoby:
20 g kvasnic,
1/2 lžičky cukru,
150 g polohrubé mouky,
200 g hladké mouky,
4 + 2 lžíce sezamového oleje,
1/4 lžičky soli
Na oblohu:
350 g rajčat,
2 cibule,
100 g anglické slaniny,
150 g žampionů,
100 g lišek,
50 g hřibů,
100 g ementálu,
2 stroužky česneku,
1/2 lžičky soli,
2 lístečky rozmarýnu,
špetka tymiánu a oregana,
2 lžíce petrželky
Příprava: 40 minut
Kynutí: 3 x 15 minut
Pečení: 30 minut při 200 °C
Příprava:
Připravte těsto z ingrediencí a přidejte nejméně 1/8 l vody. Nechte je 2 x vykynout.
Z rajčat vykrojte část kolem stonku a nakrájejte je na plátky, které položte vedle sebe na krepový papír. Cibuli oloupejte a jemně nakrouhejte na kolečka. Tenké plátky slaniny nakrájejte na nudličky. Houby očistěte, případně omyjte a osušte. Kloboučky nakrájejte na plátky, nožičky na kolečka.
Sýr nastrouhejte. Česnek oloupejte a v hmoždíři rozdrťte s kořením a bylinkami.
Těsto rozdělte na poloviny, zformujte do bochánku a vyválejte na dortovou velikost. Pizzu posypejte směsí koření, obložte připravenými přílohami, posypte sýrem, pokapejte olejem, nechte vykynout a upečte do zlatova.
INFORMACE:
Protože houby při pečení vyvinou výrazné aroma, hodí se výtečně na pizzu. Na jejich druhu příliš nezáleží, v sezoně je můžete obměňovat nebo jeden druh nahradit jiným. V zimě jsou nejdostupnější žampiony.
Dobrou chuť