Ale víte také, jak je správně uvařit nebo jinak připravit? Znáte vajíčkové tipy a triky, které využívaly už naše prababičky?
Tak tady je několik z nich:
- vejce uchováváme vždy špičkou dolů, aby žloutek ležel na bílku a ne ve vzduchové bublině
- nakřápnutá vejce poznáme tak, že ťukneme opatrně jedním o druhé, pokud vydávají křaplavý zvuk, vyřadíme je, nepoškozená vejce vydávají jasný vysoký tón
- zbylé vaječné žloutky uchováváme vždy v hrnečku nebo misce zalité lžíci mléka, aby neoschly
- vejce se skvrnitou skořápkou jsou napadena plísní - prosvítíme-li je, uvidíme uvnitř tmavé skvrny - nepoužíváme je!!!
- vejce uvařená naměkko jíme nerez lžičkou, stříbrná by zčernala
- uvařené a oloupané vejce déle vydrží, jestliže ho vložíme do hrnku s osolenou vodou a uložíme ho do chladu
- vejce při vaření nepraskne, pokud ho na tupém konci propíchneme jehlou, další možností je do vody při vaření přidat lžičku soli
- prasklá vejce vaříme tak, že je vložíme do cedníčku a držíme nad párou, po několika minutách vejce zpevní a můžeme ho dovařit ponořené ve vodě
- uvařená a prasklá vejce nejlépe oloupeme pod tekoucí vodou
- čerstvá vejce poznáme nejlépe, když je vložíme do osolené vody - ta která plavou jsou stará, ta která klesnou ke dnu jsou čerstvá
- míchaná vejce budou jemnější, když je rozkvedláme s trochou mléka nebo vody a až poté vlijeme do rozehřátého tuku a necháme srazit
- pikantní pokrm lze připravit ponořením oloupaných vajec do kyselého láku, vejce zde "natáhnou" a získají vynikající chuť
A jeden tip pro vás na závěr:
Jak poznáme vařené vejce od syrového?
Položíme je na stůl a roztočíme. Pokud se točí rychle a dlouho, je to vejce vařené. Syrové vejce se naopak otáčí pomalu a nestejnoměrně a brzy se zastaví.