Co budeme potřebovat?
- 400 g mraženého listového těsta
- půlka lososa bez kůže (asi 1kg)
- 2 bílky
- 500 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 hlávka kapusty
- 1 lžíce sterilovaného kopru
- 1 žloutek
- 3 šalotky
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 200 g tykve ve sladkokyselém nálevu
Jak na to?
Plátky listového těsta rozložíme a rozmrazíme. Lososa omyjeme a osušíme. Tenkou břišní a ocasní část odkrojíme, aby zůstal pouze silný plát masa. Ořez nakrájíme na kostičky a smícháme s bílky a 300 ml smetany. Vložíme na 30 minut do chladničky. Potom směs postupně rozmixujeme, osolíme a opepříme. Pastu dáme chladit.
Plát lososa podélně rozpůlíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme. Z kapusty odstraníme vnější listy. Odebereme pět pěkných velkých listů a krátce je povaříme, aby změkly. Vyjmeme je, zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat. Zbývající kapustu rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na tenké nudličky.
Troubu předehřejeme na 200°C. Plátky listového těsta poskládáme tak, aby se trochu překrývaly a na pomoučeném vále z nich vyválíme plát asi 35 x 30 cm. Odkrojky těsta odložíme stranou. Plát obložíme kapustovými listy, jeden okraj však necháme volný. Na listy naneseme 1/3 lososové pasty a přiložíme jeden plátek lososa. Potřeme koprem, naneseme zbývající lososovou pastu a přiložíme druhý plát lososa. Rybu zabalíme do listového těsta a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem. Z odkrojků těsta vypíchneme ozdobné tvary a přiložíme na povrch. Přeneseme na vymazaný plech, zasuneme na střední lištu trouby a pečeme dozlatova asi 30 minut.
Na omáčku oloupeme šalotku a nadrobno ji nasekáme. Polovinu šalotky dáme zesklovatět na 1 lžíci rozehřátého másla. Přilijeme zbývající smetanu a zvolna vaříme asi 10 minut. Přimícháme hořčici, osolíme a opepříme. Zbývající šalotku dáme zesklovatět na zbylé máslo, přidáme na nudličky nakrájenou kapustu a na kostičky nakrájenou tykev. Dusíme 6-8 minut, osolíme a opepříme.
Závin z lososa nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou, omáčkou a bramborami s koprem.
Přeji Vám dobrou chuť.