Co budeme potřebovat?
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 bal. (42 g) droždí
- 100 g pískového cukru
- 120 g másla nebo roslinného tuku
- asi 200 ml mléka
- sůl
- tuk na vymazání plechu
- nudličky oloupaných mandlí na posypání
Na tvarohovou hmotu:
- 100 g másla nebo rostlinného tuku
- 80 g pískového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 400 g tučného měkkého tvarohu
- 4 vejce
- 50 g škrobové moučky
- 1 citron
- 100 g rozinek
- 50 g nudliček oloupaných mandlí
Jak na to?
Mouku prosejeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka a umícháme kvásek, který necháme vykynout.
Poté přidáme zbylé mléko a cukr, rozehřátý tuk a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme tvarohovou hmotu. Změklý tuk utřeme s pískovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pak přidáme tvaroh a postupně žloutky, škrobovou moučku, šťávu z citronu, propláchnuté rozinky a mandlové nudličky. Nakonec zlehka vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.
Vykynuté těsto rozválíme na velikost plechu a přeneseme na tukem vymazaný plech. Tvarohovou hmotu navršíme na těsto, uhladíme ji a posypeme mandlovými nudličkami.
Plech vložíme do předehřáté trouby a moučník upečeme dorůžova. Po vychladnutí povrch pocukrujeme.
Dobrou chuť.