Bez "sladkého koření" by nebyla ta správná vánoční atmosféra. Jeho vůně patří neodmyslitelně k přicházejícím vánočním svátkům, kdy bytem zavoní v prvních kouscích upečeného cukroví. Do těsta ho však přidáváme s citem. Držme se zásady, že méně je někdy více, a o aromatickém koření to platí dvojnásob.
Koření se v kuchyních celého světa používá od pradávna. Dodává jídlům i nápojům nejen charakteristickou chuť, ale své místo má také v přírodní lékárně. Nahlédněme tedy pod pokličku některých z nich:
Anýz
Jedná se o jedno z nejstarších koření. Celá nebo mletá semínka mají nasládlou chuť. Využívají se při přípravě aromatického vánočního cukroví - anýzky. Je součástí perníkového koření. Anýzová semínka drtíme těsně před použitím, aby nevyprchala jejich charakteristická vůně.
Badyán
Strom, na němž tyto hvězdicové plody rostou, má původ v Číně. Silně aromatické koření s hořkosladkou vůní je v mleté podobě zastoupeno ve směsi perníkového koření. Používá se též jako koření do sušenek, ale i jako aromatická přísada do nápojů - grogů a punčů.
Fenykl
Semínka jsou součástí mletých směsí koření, které se užívají k přípravě sladkých pokrmů. Mají nasládlou chuť. V Indii se fenyklová semínka žvýkají po jídle. Podporují totiž trávení. Nemluvňatům se vaří fenyklový čaj, který působí úlevu při břišních křečích a nadýmání.
Hřebíček
Sušená květní poupata myrtovitého stromu používáme mletá nebo celá. Pro svou intenzivní vůni je oblíbeným kořením zejména pro přípravu horkých nápojů, ale i jako součást směsí koření určených k pečení sladkých pokrmů. Lze jej použít i jako konzervant.
Kardamon
Lusky této vytrvalé rostliny z čeledi zázvorovitých v sobě ukrývá semena, která se po usušení melou na prášek. Mají mírné citronové aroma, také podobné zázvoru a vánočnímu pečivu dodají chuť Orientu. Často se také používá do čajů, punčů nebo kávy.
Muškátový oříšek
Jde o sušené jádro pecky masitého plodu. Koupíme ho celý nebo mletý. Jako koření ho používáme střídmě, protože má velice intenzívní vůni. Z celého oříšku můžeme vždy po trochách nastrouhat do připravovaného pokrmu. V malých dávkách mírní nadýmání, průjem a zvracení.
Nové koření
Sušené bobule se k nám dovážejí z Jamajky. Mají jemnou kořeněnou chuť připomínající hřebíček, skořici či muškát. Do sladkých pokrmů používáme nové koření mleté, a to zejména do nákypů, perníků a pudinků. Jinak má své místo také v přípravě slaných pokrmů, především vývarů, omáček a masových pečení.
Skořice
Když se řekne skořice, asi nejčastěji se nám vybaví jablečný závin, bez níž by to nebyl ten správný "šrůdl".
Jde o kůru dřeviny z čeledi vavřínovitých. Ta nejkvalitnější se vozí z dalekého Cejlonu. Má intenzívní vůni a hořkosladkou chuť. Její využití v kuchyni je široké. Neodmyslitelně patří do sladkého pečiva, ale také sladkých pokrmů, zejména do omáček. Patří také do horkých nápojů. Používáme ji mletou nebo celou ve svitcích - je velice dekorativní např. k originálnímu ozdobení moučníků.
Vanilka
Je sušeným plodem popínavé orchideje. Lusky se prodávají v celku a uchováváme je v dobře uzavíratelné nádobě, jelikož jejich aroma se lehce vytrácí. Vyškrábanou dřeň používáme jako přísadu do sladkých pečených pokrmů. Rozříznutý lusk můžeme také vložit do moučkového nebo krystalového cukru, za pár týdnů z něj máme voňavý vanilkový cukr.
Zázvor
Mletý je součástí aromatického koření používaného k přípravě vánočního cukroví. Jinak se jedná o kořen, který můžeme sehnat čerstvý - celý, kandovaný i sušený. Sušený se mele na prášek. Zázvor podporuje trávení. Nastrouhaný kořen je vhodný zejména k přípravě čajů při nachlazení a jako prevence chřipky.