Kuřata
Jsou mladá, jejich maso je vždy brzy hotové. Vykrmená kuřata speciálních masných plemen bývají označována názvem brojleři (pulardi).Doporučuje se kupovat těžší kuřata, jejichž váha přesahuje alespoň 1 kilogram, protože na stejný podíl kostí připadá více masa.
Do křupava se upeče kuře v elektrické troubě při 220°C (v plynové troubě na stupni 5) přibližně za 40 minut. Naporcované syrové kuře se může také grilovat nebo péci v pánvi a tak se ušetří energie.
Slepice
Jsou starší, hodí se na polévku. Kvalitní kusy mají napjatou světlou kůži, dost žlutého tuku a jsou baculaté.Váží až 2,5 kg a mají hodně masa. Vařené maso se používá k přípravě teplých jídel jako je ragů nebo rizoto, studených salátů a k přípravě studených mís. Vaříme je dle váhy hodinu a déle.
Kachny
Jí se nejraději pečené. Podle potřeby můžeme koupit mladé vykrmené kachny vážící 1,5 až 3 kilogramy. Pečou se podle hmotnosti hodinu a více.Krůty
Bývají velké. Je výhodné koupit porcované maso.Jemné krůtí maso je relativně cenově výhodné, chudé na kalorie a dá se všestranně použít. Malá krůta váží 2 až 4 kilogramy, peče se až 4 hodiny, ale postačí pro větší počet hostů.
Pro menší počet stolujících je lépe koupit porcované maso nebo například připravenou krůtí roládu.
TIP: Čerstvá drůbež je chutnější než zmražená. Nabízí se jak celá, tak porcovaná.
Na jednu porci je dobré počítat se zhruba 250 g, bez kosti stačí polovina.
Zkouška: Drůbež je uvařená, dají-li se stehna snadno vykroutit z kloubů.